Korfbalkennis les 11: Het korfbalspeelveld en het gebied er omheen

Hallo allemaal,

Bij korfbal is natuurlijk belangrijk om vooraf afspraken te maken over het speelveld (oa afmeting en belijningen) en alles eromheen. In les 11 wordt dat allemaal uitgelegd.
Aan het eind van de uitleg is er weer een link naar een twintigtal vragen over het ‘het korfbal speelveld’.

Succes met het doornemen!

De technische commissie

Het korfbal speelveld en het gebied er omheen

We noemen alles gemakshalve ‘veld’, of het nu binnen of buiten is. Maar op beide plaatsen zijn er wel dingen die je moet weten. Een paar voorbeelden:

 • wat zijn de maten van een veld?
 • hoeveel ruimte moet er om het veld zijn?
 • wat is er te vertellen over de korf?
 • en wat over de lijnen?
 • De maten van het veld

  In de zaal is dat makkelijk, 20 bij 40 meter voor bijna alle teams en de lijnen liggen al vastgeplakt. De enige uitzondering is hier het 4Korfbal. Formeel is de maat daarvoor 25 bij 12 meter, maar in veel sporthallen worden die velden haaks op het gewone veld gelegd en dan is 20 meter lengte meestal het maximum. En dat mag dan ook.
  Ziet het veld buiten er hetzelfde uit als binnen? Nou, soms wel en soms niet. Dat klinkt gek. Toch is het zo. Dat komt omdat korfbalverenigingen pas kort geleden samen hebben afgesproken dat de velden buiten even groot worden als in de zaal: twee vakken van 20 x 20 meter. Vroeger waren buitenvelden ruim twee keer zo groot.
  Voor clubs die op natuurgras spelen is dat simpel: je maakt de lijnen korter en klaar is Kees. Maar veel clubs spelen op kunstgras, waar de lijnen niet los liggen maar met vaste kleuren in het oppervlak worden aangegeven. Het kost veel geld om die gekleurde lijnen daar aan te passen aan de nieuwe maten. Daarom is afgesproken dat er tot juli 2026 zowel met de oude maten als de nieuwe maten gespeeld mag worden. En daarna zal elke club de toplaag wel hebben vervangen.
  Alle maten en ook de duur van een wedstrijd en nog een hoop andere nuttige informatie vind je in de bijlage Spelbepalingen.

  Ruimte rondom het speelveld
  Als daar ruimte voor is heeft men het liefst een strook van 2 meter rondom het veld als uitloopstrook. In ieder geval moet er minstens 1 meter vrije uitloopruimte zijn. In sporthallen is er vaak minder ruimte en moeten we het doen met de ruimte die er is.

  De korven
  Korven hebben een standaardmaat en zijn cilindervormig (rond). De hoogte is 23,5 tot 25 cm en de doorsnee is aan de onderkant (binnenzijde) 40 tot 42 cm. Dat is aan de bovenkant iets minder, omdat daar een verstevigingsrand van maximaal 2 tot 3 cm zit. De tijd van de rieten mand is definitief voorbij; de korf is nu van kunststof en de kleur van de korf dient op beide palen gelijk te zijn.
  De korf dient te voldoen aan de IKF-regulations en voorzien van het stempel ‘IKF-approved’.
  De lengte van de korfbalpaal wisselt per leeftijdsgroep. Zie daarvoor weer de eerder genoemde Spelbepalingen.

  De lijnen
  Lijnen zijn 3 tot 5 cm breed en hebben natuurlijk een afwijkende kleur van de ondergrond.
  De spelersbank. In de spelregels is bepaald, dat er voor elke ploeg een spelersbank moet zijn. De maten zijn niet genoemd, maar er is wel een maximum van 13 plaatsen per team vastgesteld. Dat speelt in de praktijk eigenlijk alleen een rol bij competitiewedstrijden in de hoogste klassen.

  Wat doet de scheidsrechter?

  De scheidsrechter kijkt voorafgaand aan de wedstrijd of de palen op de juiste plaats staan, of de juiste paallengte klaargezet is en of andere belangrijke punten voor een goed wedstrijdverloop in orde zijn.

  Voorbeelden met oefenvragen

  Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt gegeven.

  Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.