Korfbalkennis les 12: Duwen, vasthouden, afhouden en hinderen

Goedemorgen,

Wij hopen dat jullie iets opsteken van de regels bij korfbal. Als er vragen zijn dan horen wij dat natuurlijk graag.

Fair Play vinden wij heel belangrijk, maar in de wedstrijd kan het wel eens gebeuren dat je een overtreding begaat. Wij gaan nu de volgende viertal overtredingen behandelen: duwen, vasthouden, afhouden en hinderen.

Aan het eind van de theorie tref je weer een link aan naar een twintigtal vragen over de materie.

De technische commissie

Duwen – vasthouden – afhouden – hinderen

Korfbal is een behendigheidssport; door sneller en beweeglijker te zijn dan je tegenstander moet je een scoringspositie verwerven, of zorgen dat de tegenstander dat juist niet lukt. Je mag elkaar daarbij niet duwen of omverlopen, of je armen uitspreiden om je tegenstander tot een omweg te dwingen.
Een ieder moet zich kunnen bewegen zoals hij dat wil; vrij zijn in zijn bewegingen noemen we dat. Waar jij staat kan niet de tegenstander gaan staan; je hoeft voor hem niet aan de kant te gaan! Echter, heel plotseling in de loopbaan van een tegenstander gaan staan zodat er een botsing volgt, mag ook niet. Bij het opspringen mag je niet neerkomen (-ploffen) op je tegenstander en deze mag daarbij niet bukken als dat dreigt te gebeuren.
Wanneer twee spelers duelleren om een bal (al lopend of als er naar een bal wordt gesprongen) zullen ze elkaar ongetwijfeld raken. Geen van beiden maakt een overtreding wanneer het elkaar raken gecontroleerd (niet onbesuisd) gebeurt. De scheidsrechter bepaalt wat gecontroleerd contact is en welk contact ongecontroleerd (dus een overtreding) is.

Wist je dat

Al de genoemde overtredingen kunnen door zowel aanvallers als verdedigers gemaakt worden waar de bal is, maar ook op plekken waar de bal helemaal niet is. De scheidsrechter moet dus heel goed opletten en naar veel situaties kijken!

Wat doet de scheidsrechter?

De scheidsrechter moet dus kijken wat er gebeurd. Hij moet uiteindelijk beslissen of iets mag of niet mag en of er opzet in het spel was of niet. is er onbesuist spel zal de scheidsrechter fluiten en een vrije bal geven.

Voorbeelden met oefenvragen

Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt gegeven.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.