Korfbalkennis les 13: Sportiviteit en respect

Goedemorgen,

Deze keer stappen we even buiten de technische korfbalregels. We gaan het hebben over ‘sportiviteit en respect’.

Wij vinden fair play de belangrijkste regel binnen onze vereniging. Korfbal is een geweldig mooie sport maar beoefen het wel met respect voor elkaar zowel binnen als buiten het veld. Binnen onze vereniging zijn er gedragcodes opgesteld waar iedereen aan zich moet houden. Lees ze gerust nog eens na als je ze niet meer kent.

In deze les worden een aantal aspecten over sportiviteit en respect behandeld. Na de uitleg zijn er een twintigtal vragen. Wij verwachten dat iedereen deze allemaal goed weet te beantwoorden.

De technische commissie

Sportiviteit en respect.

Als je korfbalt wil je dat dit sportief gebeurt. Maar hoe zorg je er voor dat het spel sportief en met respect verloopt? Het begint natuurlijk bij je zelf. Het is veel leuker om een wedstrijd sportief te winnen dan met gemeen, gevaarlijk en ruw spel of zonder respect naar je teamgenoten of tegenstanders. De scheidsrechter zorgt er ook zo veel mogelijk voor dat een wedstrijd fair verloopt, maar niet alles is beschreven in spelregels en reglementen. Uitgangspunt is dat de scheidsrechter altijd gelijk heeft. Mocht de scheidsrechter het een keer niet goed hebben gezien, dan accepteer je toch zijn beslissingen.
De coach houdt zich alleen bezig met het coachen van zijn of haar eigen team, dus niet met het coachen van het andere team of opmerkingen maken tegen de scheidsrechter. Hij coacht zo dat er met plezier gespeeld wordt en zijn spelers geprikkeld en uitgedaagd worden zichzelf te verbeteren, om winst te behalen. Om dit te bereiken moet de coach voldoende kennis hebben op het gebied van omgaan met sporters.

Wist je dat
 • Het is onsportief om als aanvaller ‘partij’ te roepen om daarmee de verdediging te misleiden.
 • De coach moet in principe op de bank zitten. Hij mag wel voor een korte periode de bank verlaten om zijn spelers aanwijzingen te geven.
 • DHet KNKV zet in op sportiviteit en respect door actief mee te doen met het NOC*NSF actieplan ‘Samen naar een veiliger sportklimaat?’.

  Lees hier meer over : https://www.knkv.nl/verenigingsservice/sportiviteit

  Voorbeelden met oefenvragen

  Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt

  Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.