Korfbalkennis les 15: Over jongens en meisjes

Hallo Allemaal

Deze week Korfbalkennis les 15: Over jongens en meisjes

Vandaag nemen wij jullie mee in de regels omtrent meisjes en jongens. Voor mensen die nog nooit gekorfbald hebben is dit een bijzondere regel. Wij denken dat de meest van jullie deze regels wel kennen.

Een korte opfris over de regels. Daarna kun je snel door met de oefenopgave.

De technische commissie.

Over jongens en meisjes

Jongens mogen geen meisjes verdedigen en hen ook niet hinderen bij het gooien van de bal. Voor meisjes geldt hetzelfde: zij mogen dat niet bij jongens. Als iemand in een wedstrijd het andere geslacht speelt, dan moet dit altijd duidelijk zichtbaar zijn door hesje of afwijkend shirt te dragen.
Wel mag een jongen de andere jongen uit het vak overnemen (gaan hinderen en/of verdedigen). Ook meisjes mogen dat doen bij het andere meisje uit hetzelfde vak.

Wist je dat?

Als een jongen een meisje hindert wanneer zij schiet, de scheidsrechter een strafworp geeft aan het team van het meisje. Dit gebeurt ook als een meisje een jongen hindert bij het schieten.
Wanneer een aanvalster een verdedigende heer hindert als hij gooit krijgt het team van de heer een spelhervatting op de plaats waar dat gebeurt. Wanneer een aanvallende jongen een verdedigend meisje hindert bij het werpen volgt er ook een spelhervatting voor de werpende partij.
Een jongen mag een meisje wel hinderen als de afstand tussen hen groter is dan twee armlengten. En een meisje mag dat zelfde bij een jongen als de afstand maar meer is dan twee armlengten.
Wat doet de scheidsrechter?

Wat doet de scheidsrechter ?

De scheidsrechter geeft een strafworp als een meisje schiet en daarbij door een jongen wordt gehinderd. (N.B..: Als het schot zit wordt het doelpunt geteld en de strafworp niet gegeven.) Dit geldt ook als een meisje een jongen van de andere partij hindert bij het schieten.
Elke poging om een bal te onderscheppen strafbaar is als het gaat om een speler die de bal gooit en een speelster die poogt de bal te onderscheppen (of andersom) en er een afstand is tussen hen van minder dan twee armlengten.

Voorbeelden met oefenvragen

Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.