Korfbalkennis les 16: Is voetbal toegestaan?

Hallo allemaal,

Tijdens het korfballen gebeurt het wel eens dat de bal onbewust of bewust met andere lichaamsdelen dan je handen in aanraking komt.

Op zich is daar niks mis mee en hopelijk doet het geen pijn. Als de bal met je been wordt aangeraakt is dat een overtreding. En wanneer is dat dan een overtreding en wie krijgt de bal. In deze les wordt wordt dat uitgelegd.

Veel succes met de theorie en de oefenvragen.

De technische commissie

Is voetbal toegestaan?

Je kunt simpel zeggen ‘Korfbal is geen voetbal’ en dat is ook zo, maar voor de spelregels moeten we toch wat preciezer zijn. Sinds een paar jaar geldt de regel dat een bal raken met je onderbeen, dus alles van je grote teen tot en met je knie, niet mag. We noemen dat voor het gemak allemaal ‘voetbal’.
De overtreding ‘voetbal’ kan op allerlei manieren tot stand komen.
Enkele voorbeelden:

 • Iemand gooit de bal per ongeluk op je knie of tegen je kuit.
 • Je struikelt over de bal als je die wilt oppakken
 • Je raakt als verdediger de bal met je voet als je je tegenstander volgt.

  Het maakt niet uit of je het expres of per ongeluk doet, het blijft een overtreding.

  Wist je dat?

  De bal met je voet raken gebeurt meestal per ongeluk, want iedere korfballer weet dat het niet mag. Als je het dus expres doet, kan het gevaarlijk zijn en soms kan de scheidsrechter dat als wangedrag beschouwen, met als gevolg een waarschuwing met gele kaart.

  Wat doet de scheidsrechter ?

  Bij een overtreding door een aanvaller geeft de scheidsrechter in alle gevallen aan de verdediging een spelhervatting.
  Is de overtreding door een verdediger gemaakt, dan hangt het er wel van af of het een klein foutje is – dan volgt een spelhervatting – of een opzettelijke fout. In dat laatste geval volgt een vrije worp. In theorie zou er zelfs een strafworp kunnen volgen als er een doelkans verloren gaat en ook bij herhaling van overtreding, maar dat komt heel weinig voor.

  Voorbeelden met oefenvragen

  Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt

  Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.