Korfbalkennis les 3: Strafworp

Hallo allemaal,

We zijn alweer bij speluitleg 3: een STRAFWORP. Deze keer gaan we wat dieper in op een Strafworp. Hieronder tref je een korte uitleg aan over een strafworp. Aan het eind is weer een link met 20 vragen.

Veel plezier met het verdiepen van je kennis.

De technische commissie

Een strafworp

Een speler uit het aanvalsvak mag vanaf de speciale stip op 2,50 meter voor de korf direct op de korf schieten. Een strafworp wordt dan ook vaak een doelpunt. Iedereen moet buiten de bij de paal aanwezige lijnen blijven tot de bal uit de hand van de nemer van de strafworp is. Als er – bijvoorbeeld op natuurgras – geen lijnen rond de strafworpstip zijn geplaatst ziet de scheidsrechter er op toe dat iedereen op minimaal 2,50 meter van de nemer en van de paal staat.

Meer over de strafworp

Iedereen moet 2,50 meter van de nemer staan en buiten het strafworpgebied blijven tot de bal uit de handen van de nemer van de strafworp is. Alleen bewegen van de bal zoals bij de vrije worp is niet genoeg om in te mogen lopen. Alleen de scheidsrechter beslist of de bal de handen van de nemer verlaten heeft.

Wist je dat?

 • De nemer van een vrije worp mag niet met zijn voet óp of over de strafworpstip staan.
 • Er is geen vier-seconden-regel bij de strafworp, maar je mag natuurlijk ook niet onnodig lang wachten.

  Wat doet de scheidsrechter?

  Strafworp nemen: Tegenstanders mogen niet proberen het nemen van de strafworp moeilijk te maken door het maken van geluiden of bewegingen. Dat geldt ook voor de coach en de reservespelers. Bij overtreding wordt de strafworp opnieuw genomen als deze mis was. Bij herhaling van dergelijk hinderen is dat te beschouwen als wangedrag met een gele kaart als gevolg.

  Voorbeelden met oefenvragen

  Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt gegeven.

 • Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.