Korfbalkennis les 4: Verdedigen

Hallo allemaal,

Vandaag gaan we een belangrijke spelsituatie bespreken om te zorgen dat je tegenstander niet kan score, namelijk VERDEDIGEN. Bij de F jeugd bestaat deze term niet en heet het hinderen.

Net als bij de voorgaande lessen is ook hier weer aan het eind een link opgenomen naar 20 vragen. Maar eerst behandelen we de theorie.

De technische commissie

Verdedigen

Korfbal kent één regel die al vele jaren tot grote discussie in en om het veld leidt: ‘verdedigd schieten is niet toegestaan’. De achterliggende gedachte is enerzijds, dat lengte geen overheersende invloed mag hebben en anderzijds, dat verdedigen ook nut moet hebben, namelijk het voorkomen van tegendoelpunten.
Briljant bedacht, maar… Hoe werkt deze regel in de praktijk?

Meer over verdedigen:


Daarvoor gelden vier regels en als verdediger moet je daar tegelijk aan voldoen; dus niet eerst die bij punt a. en wat later die bij punt c. of zoiets. Het moet echt alle vier tegelijk. Hoe dan? Dat lees je hier….
De verdediger:
• is binnen een armlengte van de aanvaller,
• kijkt de aanvaller aan,
• is dichter bij de paal dan de aanvaller,
• probeert daadwerkelijk de bal te blokkeren (dus niet de hand ergens onder de bal bewegen, maar nadrukkelijk daarboven om te proberen de bal tegen te houden).
Een andere belangrijke regel is dat er altijd twee dames en twee heren in een vak staan. Alleen de dames mogen elkaar verdedigen en de heren elkaar.

Wist je dat?:

Er is wel één uitzondering op. Soms staat een aanvaller zo dicht tegen de paal dat een verdediger er echt niet tussen kan. Hij of zij staat dan aan de ander kant van de paal en voldoet strikt genomen dus niet aan punt c. Zijn de andere drie punten wel van toepassing, dan is het toch ‘verdedigd’ en de schietende aanvaller is dan in overtreding.
Er is ook een hardnekkig maar onzinnig ‘verhaal’, namelijk dat er een regel zou bestaan dat het een aanvaller verboden is ‘zich te onttrekken aan de verdediger’. Die regel bestaat niet, sterker nog, het is nou juist de bedoeling van het spel dat je je onttrekt aan de verdediger, want anders kun je niet vrij schieten!
Die vier hoofdregels van het verdedigen, daar draait het allemaal om!

Wat doet de scheidsrechter?

Verdedigen scherp beoordelen:
Vooral het eerste punt – binnen een armlengte van de aanvaller – is vaak onderwerp van gesprek. Dat is ook wel logisch: in principe is het verschil tussen wel of niet verdedigd een millimeter of meer. Als spelers in beweging zijn, is soms lastig te zien of het over een armlengte gaat. Bovendien verschilt de inschatting afhankelijk van je waarnemingshoek. En dan spreken we nog niet eens over ‘de gekleurde bril’ van spelers en toeschouwers.
We zeggen het simpelweg zo: de regel ‘binnen armlengte’ hoort bij korfbal, net als de aloude zegswijze ‘De scheidsrechter heeft altijd gelijk. En zo niet, dan toch.’ Het accepteren van beslissingen is een belangrijk en niet te onderschatten onderdeel van elke sport.

Voorbeelden met oefenvragen

Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt gegeven.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.