Korfbalkennis les 5: Slaan naar de bal

Hallo slimmeriken,

We zijn alweer aanbeland bij de 5de les. Vandaag staat het thema: SLAAN NAAR DE BAL centraal.
Net als in alle voorgaande lessen wordt de theorie afgesloten met 20 vragen. Hier zitten hele leuke en leerzame video’s bij.

Veel plezier en tot volgende week.

De technische commissie

Slaan naar de bal.

Bij korfbal is snelheid van bewegen erg belangrijk. Je hebt een persoonlijke tegenstander. Of je nu in de aanval of verdediging staat, je doet altijd je best om de bal te pakken. Het gebeurt vast wel eens dat je naar de bal slaat. Mag dat wel?

Wat zegt de regel hierover?
 • Je mag met de vlakke hand naar de bal slaan. Met de vlakke hand en niet met de vuist.
 • De bal moet wel “los” zijn als je deze wegslaat. “Los” betekent dat de bal de hand(en) van de werper heeft verlaten.
 • Je mag niet met je vuist naar een bal slaan. Ook als je de bal met de vuist niet raakt, maar deze bijvoorbeeld op je arm komt, is het toch een overtreding. Stel je voor dat je je tegenstander per ongeluk zou raken. Niet doen dus!

  Wist je dat?:

  Slaan naar een bal met de vlakke hand mag dus wel. Je ziet deze actie het meest bij de middenlijn en vlak bij de paal. Bij de middenlijn probeert een verdediger te voorkomen dat een aanvaller de bal ontvangt. Bij de paal moeten ballen weer gevangen worden als het schot niet door de korf is gegaan. Dat afvangen gebeurt in een duel tussen aanvaller en verdediger waarbij dan vaak de bal wordt weggeslagen of weggetikt.
  Ook zie je dat er naar de bal wordt geslagen als de aanvaller een schot lost. Je mag daarbij niet je tegenstander raken.

  Slaan naar de bal in rebound
  Rebound of afvang – is het duel bij de paal waar aanvaller en verdediger de bal na een gemist schot proberen te vangen/pakken.

  Wat doet de scheidsrechter?

  Wanneer een verdediger bij slaan naar de bal een overtreding maakt krijgt de tegenpartij een vrije worp; begaat een aanvaller deze overtreding dan volgt er een spelhervatting voor de verdediging. De overtreding van de verdediger wordt gezien als een zware overtreding.

  Voorbeelden met oefenvragen

  Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt

  Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.