Korfbalkennis les 6: De scheidsrechter

Hallo allemaal,

Vandaag in les 6 nemen wij jullie mee in de rol van ‘de scheidsrechter’. De scheidsrechter heeft de schone taak om de wedstrijd te leiden conform de spelregels zonder daarbij één van beide partijen voordeel te geven. Het leiden van een wedstrijd is beste een intensieve opgave.

Wij geven weer een korte toelichting over ‘de scheidsrechter’ en stellen daarna weer een twintigtal vragen. Wij zijn benieuwd of jullie er ook allemaal voor slagen!

De technische commissie

De scheidsrechter.

Iedere sport heeft scheidsrechters nodig, korfbal natuurlijk ook. Maar wat moet je eigenlijk weten en kunnen om een goede scheidsrechter te zijn?

Meer over de scheidsrechter
Je hoort wel eens zeggen ‘Een goeie scheids valt niet op’. Dat is een beetje een illusie, want als je als enige op een fluit mag blazen en dat ook doet, dan val je zeker wel op. De kunst is echter de spelregels goed toe te passen en daarvoor moet je ze eerst goed kennen. Daarvoor hebben wij je de afgelopen weken al een aantal lessen over spelregels gegeven. En er volgen er nog meer.

Wist je dat
 • De scheidsrechter houdt de tijd bij, maar kan ook aan iemand buiten het veld vragen dat te doen.
 • Hij of zij controleert na afloop de wedstrijdformulieren, vult de stand in, vermeldt of er bijzonderheden of gele/rode kaarten zijn gegeven en zet zijn handtekening.
 • De scheidsrechter is een gast van de vereniging waar hij die dag fluit.

  Veld keuren:

  In de zaal is dat makkelijk, maar buiten wil het nog wel eens slecht weer zijn – denk aan onweer – of het veld is slecht. Als de situatie snel slechter wordt – of net voor de wedstrijd geworden is – dan beslist de scheidsrechter of doorgaan verstandig en veilig is.

  Materiaal keuren:

  Zijn de ballen niet te licht of te zwaar, staan de korven goed, zijn ze van gelijke kleur, op die dingen let een scheidsrechter. Details vind je in de bijlage ‘Spelbepalingen’, die je ook op de KNKV-site kunt vinden.

  Beslissingen nemen en duidelijk maken aan spelers en publiek

  Beslissingen nemen en duidelijk maken aan spelers en publiek
  De spelregels zijn duidelijk: de scheidsrechter past ze toe en spreekt alleen met de aanvoerder en soms met de coach. Af en toe,om snel iets op te lossen, met een speler.Er is geen ruimte voor discussie. Toch willen spelers en het publiek graag weten waarvoor gefloten werd. Daarvoor zijn ‘scheidsrechtersgebaren’ bedacht; voor dingen als lopen met de bal, vrije worp en strafworp bestaan standaardgebaren, zodat iedereen begrijpt waarvoor gefloten werd.

  Optreden in bijzondere omstandigheden

  Je kunt hierbij denken aan ‘onbillijke bevoordeling’. Een voorbeeld: een verdediger wordt ondersteboven gelopen door een andere aanvaller en de directe tegenstander schiet dan gauw. Dat mag de scheidsrechter dan niet toestaan. Ook kan er sprake zijn van wangedrag van spelers of publiek en ook daartegen moet een scheidsrechter optreden als dat nodig is.

  Voorbeelden met oefenvragen

  Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt

  Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.