Korfbalkennis les 9: Scoren

Hallo allemaal,

Vandaag behandelen we het leukste onderdeel van korfbal: SCOREN!

Veel plezier met het doornemen van de theorie en succes met het beantwoorden van de vragen.

De technische commissie

Scoren

Met je medespelers speel je tegen een ander team; je probeert zoveel mogelijk doelpunten te maken. Als je een doelpunt maakt heet dat scoren. En wie de meeste goals maakt wint, dat weten we allemaal’.

Het doelpunt telt als de bal tijdens het spel van bovenaf door de korf is gevallen. Soms telt een doelpunt ook als de scheidsrechter al gefloten heeft; dan was dit fluiten voor een overtreding van een verdediger.

Het komt soms voor, dat de bal door de korf valt net na het rust- of eindsignaal van de scheidsrechter of wedstrijdklok. Het doelpunt wordt dan geteld op voorwaarde, dat de bal al in de lucht was toen dat eindsignaal kwam.
Had de aanvaller de bal nog in zijn handen en schoot hij snel tijdens het signaal, dan is hij te laat en kan het geen doelpunt zijn.

Wist je dat?

Een doelpunt telt niet als een aanvaller een overtreding maakt en de bal na deze overtreding door de korf valt. De overtreding van de aanvaller was eerst en toen volgde pas het doelpunt. Het moment van fluiten is hierbij niet van belang.

Wat doet de scheidsrechter?

De scheidsrechter fluit als er gescoord is. De andere partij mag de bal bij de middenlijn weer uitnemen.

Voorbeelden met oefenvragen

Het is best nog lastig om de regels juist toe te passen bij een wedstrijd. Klik hier om oefenvragen behorende bij deze spelsituatie te maken. Het zijn 20 vragen en je krijgt na afloop ook meteen te zien of je de juiste antwoorden hebt gegeven.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.